وبلاگ - آخرین اخبار
داروهای اتوتوکسیک

داروهای اتوتوکسیک چیست و سکته گوش چگونه است؟

داروهای اتوتوکسیک چیست ؟ یکی از علل اختلال در فراگیری مهارت های زبانی، ابتلا به کم شنوایی و یا ناشنوایی می باشد. در واقع حس شنوایی مهمترین اساس برای کسب طبیعی زبان و بکارگیری قواعد زبانی برای انتقال اندیشه خود در ساختارهای زبانی مناسب و درک معانی گفتارها می باشد. ابتلا به عارضه کم شنوایی ناشی از عوامل مادرزادی یا اکتسابی می باشد. حال ما قصد داریم درباره تاثیر داروهای اتوتوکسیک بر سیستم شنوایی افراد که در زیر شاخه عوامل اکتسابی قرار می گیرند صحبت کنیم. به دنبال مصرف این داروها که برای درمان عفونت ها و التهابات تجویز می شود ما شاهد بروز اختلالات شنوایی در فرد خواهیم بود.

وجود علایم اختلالات شنوایی مانند تکرار گفتار اطرافیان، وزوز گوش، سرگیجه و غیره باعث مراجعه افراد به متخصص شنوایی سنجی می شود. ادیولوژیست پس از بررسی و  انجام تست هایی بر اساس وضعیت موجود بیمار وسایل کم شنوایی و یا داروهایی را در جهت بهبود یا درمان تجویز می نماید

با مطالعه مقاله علت سرگیجه چیست می توانید با یکی از این علائم اختلالات شنوایی آشنا شوید.

اثرات داروهای اتوتوکسیک یا سمی گوش

تاثیر داروهای اتوتوکسیک بر سیستم شنوایی در افراد مختلف متفاوت است و بستگی به میزان دوز و حساسیت فرد نسبت به داروهای اتوتوکسیک دارد. از علائمی که بعد از مصرف این دارو هشدار دهنده می باشد و فورا باید به پزشک مراجعه کنید می توان به: وزوز گوش، عدم تعادل و افت شنوایی، حالت تهوع، سرگیجه، استفراغ و غیره اشاره کرد.

تاثیر داروهای اتوتوکسیک بر سیستم شنوایی

داروها سمی گوش ممکن است بر هر قسمت از دستگاه شنوایی تاثیر منفی بگذارند. این تاثیرات نیز به صورت کاهش شنوایی به صورت برگشت پذیر یا برگشت ناپذیر و نیز به صورت موقتی ممکن است ایجاد شود. همچنین تاثیر داروهای اتوتوکسیک ممکن است بر روی قسمت دستگاه تعادلی و دهلیزی باشد. به صورت خلاصه می توان گفت که تاثیر داروهای سمی گوش بر دو قسم است که عبارتند از:

  1. آسیب به سیستم شنوایی
  2. اختلال در سیستم دهلیز (تعادلی)

نشانه های بیماری در سیستم شنوایی

صدای وزوز در گوش یکی از اولین علائم به وجود آمدن اختلال در سیستم شنوایی فرد می باشد. البته بسته به نوع و میزان مصرف داروهای اتوتوکسیک میزان وزوز در گوش نیز متفاوت است.

نشانه های بیماری در سیستم دهلیزی

فرد با سردردهایی با شدت متوسط دست و پنجه نرم می کند و طول مدت این سردرد ها چند روز می باشد که اگر شدت یابد با حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه و عدم تعادل همراه است.

داروهای اتوتوکسیک چیست

برند های مختلف سمعک نامریی: سمعک فوناک

انواع مختلف داروهای اتوتوکسیک

انواعی از داروها بر روی دستگاه شنوایی تاثیر گذار خواهند بود. این داروها به صورت کلی شناسایی شده اند به طوری که تاثیر آنها طبق مطالعات مختلف به اثبات رسیده است. آمینوگلیکوزیدها، داروهای که برای مصارف شیمی درمانی به کار برده می شوند، داروهای که برای تسکین و التیام عفونت به کار برده می شوند از مهمترین این گروه داروها می باشند. در ادامه به انواع این دارو ها و کاربرد آن ها می پردازیم.

آمینوگلیکوزیدها

آمینوگلیکوزیدها از نوع آنتی بیوتیک هستند. از آنها برای درمان انواع عفونت ها تجویز می شود. داروهای اتوتوکسیک ها برای گوش و سیستم شنوایی سمی محسوب می شود. دی هیدرواسترپتومایسین، استرپتومایسین، آمیکاسین، کانامایسین، توبرامایسین وجنتامایسین از انواع آنتی بیوتیک هایی هستند که در این گروه قرارمی گیرند. اثراین گروه بر شنوایی فرد به طوریست که با تخریب سلول های عصب شنوایی موجب افت شنوایی در فرکانس های بالا می شوند.

همچنین با مصرف طولانی مدت این دارو فرد در شنیدن اصوات با فرکانس پایین نیز دچار مشکل می شود. استرپتومایسین و جنتامایسین اثر مخربی بر سیستم تعادل و سایر آنها باعث سمی شدن قسمت حلزونی سیستم شنوایی افراد خواهد شد. همچنین برای کسب اطلاع از انواع سمک گوش از جمله سمعک حلزونی به دیگر مقالات سایت مراجعه نمایید.

داروهای شیمی درمانی

داروهای اتوتوکسیک مانند نیتروژن موستارد، سیس پلاتینوم، فلوروراسیل و بلئومایسین خاصیت اتوتوکسیستی دارند. با مصرف این داروها افراد علائمی مانند درد، وزوز و کم شنوایی (در هر دو گوش) را تجربه خواهد کرد. متاسفانه در اغلب موارد این علائم غیرقابل برگشت نیز می باشند. نکته حائز اهمیت اینکه این نوع از کم شنوایی در هر دو گوش رخ خواهد داد.

داروهای ضد مالاریا

آسیب های وارد شده از این نوع داروها در قسمت پیچ پایه حلزون می باشد. این اختلال نیز در هر دو گوش اتفاق می افتد و اما از نوع برگشت پذیر می باشد. در شنیدن اصوات با فرکانس های بالا اختلال به وجود می آورد. داروهایی نظیر کینین و کلوروکین جزء این دسته می باشند و خاصیت اتوتوکسیستی دارند. همچنین برای کسب اطلاع از انواع بیماری های گوش از جمله وزوزگوش و پاسخ به این سوال که وزوز گوش نشانه چیست به دیگر مقالات سایت مراجعه نمایید.

تاثیر داروهای اتوتوکسیک

داروهای موضعی

پلی میکسین و پروپیلن گلیکول که برای درمان عفونت گوش میانی نیز تجویز می شود از این دسته هستند. باعث تخریب سول های مویی سیستم شنوایی می شوند.

داروهای ضد التهاب

برای دردهای ناشی از التهاب و همچنین کاهش آنها تجویز می شوند. داروهایی نظیر ژلوفن، ناپروکسن، ایبوپروفن و آسپرین از این نوع هستند. مصرف این دسته از داروها در بازه زمانی طولانی و البته دوز مصرفی بالا باعث ایجاد کم شنوایی و  سوت کشیدن گوش یا وزوز در ناحیه گوش می شود.

برای آشنایی با انواع سمعک نامرئی هوشمند از جمله سمعک ویدکس، سمعک اتیکن و … می توانید مقالات سایت تهران صفیر را مطالعه کنید.

کلام پایانی

داروهای اتوتوکسیک علی رغم اینکه وظیفه درمانی دارند اما ممکن است بر روی اندام دیگری تاثیر منفی داشته باشند. یکی از این موارد گوش است که متاثر برخی از داروهاست و با مصرف آنها افت شنوایی ایجاد می شود لذا توصیه می شود چنانچه افت شنوایی دارید یا سابقه کم شنوایی دارید در صورتی که برای درمان های دیگر مجبور هستید از دارو استفاده کنید این موضوع را پزشک خود مطرح نمایید تا از داروهای جایگزین که سمی برای گوش نیستند برای معالجه استفاده کند.

پرسش های رایج داروهای اتوتوکسیک

پرسش های رایجی وجود دارد که باعث می شود بدون فوت وقت و به صورت مستقیم سوالاتی که در این زمینه وجود دارد را دریافت کند. این گروه از سوالات با نام پرسش های رایج داروهای اتوتوکسیک وجود دارند. در ادامه به این پرسش ها پاسخ خواهیم داد.

داروی اتوتوکسیک چیست؟

اتو به معنای گوش و توکسیک به معنای سمی می باشند. داروهای که برای سیستم شنوایی سمی هستند و به آن آسیب می زنند را داروهای اتوتوکسیک می نامند.

چند گروه داروی اتوتوکسیک وجود دارد؟

این داروها شامل دو گروه هستند۱- داروهای که بر سیستم شنوایی تاثیر منفی می گذارند و ۲- داروهای که سیستم دهلیزی را درگیر می کنند و باعث مشکلاتی در تعادل و ایجاد سرگیجه می شوند.

مهمترین داروهای اتوتوکسیک کدامند؟

گروهی از داروها به نام آمینوگلیکوزیدها که به عنوان آنتی بیوتیک برای کنترل و از بین بردن عفونت¬ها استفاده می شود مهمتری گروه داروهای سمی گوش به حساب می آیند. این دارها غالبا با پسوند “سین” شناسایی می شوند مانند کانامایسین، جنتامایسین، نئومایسین و …

دیگر گروه داروهای سمی گوش کدامند؟

به جز آمینوگلیکوزیدها، داروهای که برای شیمی درمانی استفاده می شوند، داروهای که برای التهاب به کار برده می شوند و نیز گروه داروهای که برای درمان مالاریا به کار برده می شوند سمی گوش می باشند.

اقدامات پیشگیرانه برای داروهای سمی گوش چیست؟

اگر مبتلا به کم شنوایی هستید یا سابقه مشکلات و کم شنوایی ارثی دارید هنگامیکه قرار است از دارو استفاده کنید این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید تا از داروهای جایگزین و غیر سمی برای درمان استفاده کنند.

نویسنده: دکتر ایوب ولدبیگی

دارای مدرک دکترای تخصصی شنوایی شناسی  Doctor of philosophy Degrees( Ph.D.) Audiology از دانشگاه علوم پزشکی ایران (IUMS)، مدرس و عضو کادر آموزش دانشگاه، حیطه فعالیت تجویز انواع سمعک های به روز دنیا، ارزیابی تخصصی شنوایی و درمان وزوز گوش.

خوب بشنوید خوب زندگی کنید

سمعک تهران صفیر

دکتر ولدبیگی

3.3/5 - (3 امتیاز)
2 پاسخ
  1. محمود فرنودی
    محمود فرنودی گفته:

    سلام.در مورد سکته گوش هر اطلاعاتی بمن لطف کنید.سن ۶۵ سال و مدت یکماه است دچار این عارضه به تشخیص طبیب شده ام.دیابت نوع دو دارم و روزی یک نوبت انسولین علاوه بر دارو استفاده میکنم.آیا اینکه شنیده ام عوارض سکته گوش با سلولهای بنیادی قابل درمان است صحیح است یا خیر.ضمن اینکه گوش چپ من دچار این مشکل شده.با ارادت.فرنودی

    پاسخ
    • تهران صفیر
      تهران صفیر گفته:

      با سلام
      لطفا تست شنوایی تان را برای واتساپ ارسال کنید
      پاسخگو خواهیم بود
      ۰۹۱۲۹۲۱۴۱۱۹

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

© کپی رایت - سمعک نامرئی هوشمند تهران صفیر
مشاوره رایگان
×
تماس تلفنی با مشاور تهران صفیر 09129214119 Whatsapp chat
ارسال پیام در واتساپ Whatsapp chat