در افرادی که وزوز در آنها محرز و قطعی است گام بعدی برای درمان صدای گوش این افراد این است که این صدای آزار دهنده مورد سنجش و ارزیابی دقیق تری قرار گیرد. به دست آوردن وزوز از نظر شدتی و فرکانسی این کمک را می کند که بتوان بهتر به فرد هم در رابطه با پوشش مناسب آن و هم برای حذف شدن آن راهکارهای درمانی مناسب اتخاذ کرد. این سنجش ها به صورت تخصصی انجام می گیرد و بعد از آن در صورت نیاز تجویز سمعک صورت می گیرد که در ادامه به آن اشاره می شود.
تطبیق وزوز با صداهایی است که از طریق هدفون مخصوص ادیومتری ارائه میشوند. از بیماران خواسته می شود که زیروبمی و بلندی وزوزشان را در گوشی که وزوز آن بلندتر است با اصواتی که به گوش مقابل ارائه می شوند تطبیق دهند. ابتدا تطابق زیروبمی به صورت کامل انجام میشود سپس آستانه بیمار برای آن تحریک شنوایی (تون خالص، اصوات ترکیبی، باند نویز یا نویز+تون) به دست می آید. در نهایت شدت تحریک افزایش می یابد تا جایی که بیمار اظهار کند که بلندی تحریک با بلندی وزوزی که در گوش مقابل درک میشود تقریبا مشابه است. سپس بلندی تطبیق داده شده وزوز بر حسب dB بالاتر از آستانه (به عبارت دیگر SL) گزارش میشود. و بر این اساس هم می توان سمعک را طوری تنظیم کرد که فرد با استفاده از سمعک، صدای وزوز خود را نشنود.
درمان صدای گوش و ارزیابی شدت وزوز
تنها 25٪ از افرادی که وزوز مزمن را تجربه کرده اند، علائم آن را به عنوان یک مشکل مشخص در نظر میگیرند. این بیماران به احتمال بیشتر به دنبال درمان صدای گوش هستند. اگر بیماری با وزوز اذیت نمیشود و هیچ پروسه بیماری فعالی در او دیده نمیشود، انجام درمان وزوز برای او ضروری نیست. کلینیسین باید مجددا به این بیماران قوت قلب بدهند که وزوز، درک بی ضرر صداست و اغلب حاکی از شرایط طبی مهمتری است. چه چیزی بین اکثریت بیمارانی که با وزوز اذیت نمی شوند با اقلیتی که وزوز را به عنوان یک مشکل مشخص و حتی ناتوان کننده مییابند فرق میگذارد؟ آیا پاسخ این سوال زیروبمی، بلندی تطبیق داده شده یا سایر ویژگی های صدایی است که بیماران میشنوند؟ نتایج چندین مطالعه نشان داده است که شدت وزوز با هیچکدام از این پارامترهای سایکوآکوستیک در ارتباط نیست. شدت وزوز میتواند به چندین روش تعیین شده و کمیت آن تعیین شود: با تعیین اینکه بیمار چه مقدار یا چند وقت به چند وقت، با وزوز اذیت میشود، با تعیین اینکه وزوز به چه مقدار یا چند وقت به چند وقت از احساس لذت بیمار از زندگی کم میکند یا با تعیین اینکه بیماران ناتوان وزوزشان را در آینده چگونه می بینند. برای تعیین شدت وزوز گوشی میتوان از وسایلی مثل شاخص شدت وزوز استفاده کرد.
کلام پایانی
وزوز ممکن است به صورت های مختلف از جمله صدای سوت ممتد، صدای نویز و همهمه، صدای های وسایل برقی، صدای سماور، صدای زودپز و … توصیف شود. دلیل این تفاوت در افراد، تعاملات فرکانس های مختلف بر روی هم و برکنش آنها در مغز و نهایتا ایجاد اصواتی که ممکن است برای هر فردی منحصر به فرد باشد. اقدام زود هنگام کلید موفقیت و از بین بردن وزوز یا صدای سوت زدن گوش است. توصیه می شود اگر به مدت بیش از 2 هفته، صدای آزاردهنده ای در گوش داشتید به کلینیک شنوایی سنجی برای درمان صدای گوش خود مراجعه کنید.
دکتر ولدبیگی