بیماری های گوش داخلی اصلی ترین بخش شنوایی
مباحث مربوط به بیماری های گوش خارجی و میانی در مقالات قبلی توضیح داده شده اند. در این مطلب می خواهیم به بیماری های گوش داخلی، اصلی ترین و پیچیده ترین قسمت شنوایی بپردازیم. گوش داخلی در صورت آسيب، می توانند عوارض متفاوتی را از خود به نمايش بگذارند. صدمه به حلزون می تواند باعث بروز علايم و عوارضی چون کم شنوايی گوش داخلی و وزوز گوش شود. در صورت آسيب به سيستم تعادل، عوارضي چون عدم تعادل و سرگيجه را به دنبال خواهد داشت. که می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله علت سرگیجه و عدم تعادل مراجعه نمایید.
اگر مشكل از بدو تولد در نوزاد وجود نداشته باشد و پس از تولد در فرد به وجود آيد، ضايعه ی اكتسابی است. مشكلات اكتسابی می توانند ناشی از مشكلات ارثی و ژنتيكی و يا عوامل محيطی، باشند. در ادامه کم شنوایی گوش داخلی شرح داده می شوند.
سلامت شنوایی بسیار حائز اهمیت است چرا که بیشتر کم شنوایی ها غیر قابل برگشت هستند…
در سایت تهران صفیر با انواع سمعک از جمله سمعک استارکی بیشتر آشنا شوید.
گوش داخلی چیست؟
اصلی ترین بخش گوش، گوش داخلی است. به صورت کلی گوش انسان مشتمل بر سه قسمت است که برای فهم راحتر به سه بخش گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی تقسیم می شود. وظیفه گوش خارجی انتقال صدا به سمت قسمت های داخلی تر و تقویت برخی از فرکانس های صدا است. لاله و مجرای گوش، قسمت خارجی را تشکیل می دهند. گوش میانی نیز صدای تقویت شده را به گوش داخلی انتقال می دهد. این کار را به کمک پرده گوش و استخوانچه های گوش میانی انجام می دهد. بخش اصلی گوش که گوش داخلی نامیده می شود وظیفه تبدیل صدای از حالت اکوستیکی به پیام های عصبی و مخابره کردن آنها به سمت مغز می باشد. در این بخش سلول های مویی وجود دارند که بواسطه ظرافتی که دارند به این نام ملقب شده اند. کم شنوایی که در این قسمت اتفاق می افتد معمولا حسی نام دارد اما به علت اینکه بسیاری از اعصاب هشتم مغزی که مرتبط با عصب شنوایی است در این ارگان قرار می گیرند هنگامیکه کاهش شنوایی، در این قسمت اتفاق می افتد به اسم کم شنوایی حسی_ عصبی شناخته می شود. بیشتر کم شنوایی های حسی عصبی نیز با سمعک قابل درمان هستند.
کم شنوایی و حتی ناشنوایی قابل درمان است. درمان را به تعویق نیاندازید..
بیماریهای گوش داخلی
اختلات مختلفی می تواند باعث بیماری گوش داخلی شود. هر بیماری هم که در گوش داخلی ایجاد شود ممکن است تظاهرات بالینی مختلفی ایجاد کند. برخی از بیماری های گوش داخلی کم شنوایی برگشت ناپذیر ایجاد می کنند برخی دیگر علاوه بر کم شنوایی ممکن است باعث سرگیجه و عدم تعادل نیز بشوند. در ادامه مهمترین بیماری های گوش داخلی با توضیحات مختصر راجع به هر کدام آورده شده است:
- هیدروپس آندولنفاتیک
- بیماری منییر
- لابیرنتیت
- شکستگی استخوان گیجگاهی
- بیماری اتوایمیون گوش داخلی
هیدروپس آندولنفاتیک|از بیماری های گوش داخلی
یکی از بیماری های گوش داخلی هیدروپس آندولنفاتیک است. این اختلال حاصل تورم مايع حلزونی است. يافته هاي اوليه، بيانگر تورم و اشباع مجرای ميانی حلزون و ساكول در مواقع بروز بيماری بوده اند. تاييد اين حالت اشباع نيز براساس كشيدگی بيشتر غشاء رايسنر نسبت به غشاء پايه حلزون بوده است. ضمن تداوم و پيشرفت روند بيماری، آسيب های مختلفی در ساختارهای كورتی حلزون پديد می آيد. اين صدمات به صورت كاهش زوائد مويی سلول های حلزونی بروز می كنند. تورم غشاء رايسنر تا حدی كه حتی به ديواره حلزونی چسبيده باشد نيز توصيف شده است. کم شنوایی گوش داخلی معمولا به صورت يك طرفه بروز می كند. در حدود ۲۵ درصد موارد بررسی شده، طی مدت طولانی، ضايعه به فرم دو طرفه درآمده است. منشاء اين اختلالات هنوز مشخص نشده است. همچنین برای کسب اطلاع از وزوز گوش و درمان آن به دیگر مقالات سایت تهران صفیر مراجعه نمایید.
استفاده از دارو درمانی و نیز سمعک، در کاهش شدت وزوز ناشی از این بیماری مفید است.
بیماری منییر|بیماری های گوش داخلی
بيماری مينير معمولا در دهه سوم يا چهارم زندگی بروز می كند. توزيع آن در دو جنس يكسان است. مشخه آن عبارت است از : بروز دوره فعال مشكل با زمان های متغير و وجود فواصل آرامش و فاقد علايم فعاليت كه زمان اين فواصل نيز متغير می باشد. پيش بينی الگوی حملات و روند بهبودی آنها امكان پذير نمی باشد. اما ضمن گذشت زمان، شدت علايم كاهش می يابد. علايم ابراز شده به وسيله فرد مبتلا به مينير، نشانه های معمول و تشخيصی هستند. معمولا دوره هايی از احساس پری، فشار يا گرفتگی در گوش بيان می شود. در معاينات شنيداري، آزمايش هاي تون خاص، افت شنوايی با شكلی صعودی، نشان مي دهند كه در اين شكل بيشتر فركانس های پايين شنيداری را درگير می كند. البته انواع ديگر کم شنوايی گوش داخلی نيز در اين بيماری ممكن است مشاهده شوند. غالبا فرم صعودي کم شنوایی گوش داخلی در اين بيماری بروز می كند.
لابیرنتیت ناشی از بیماری های گوش داخلی
از دیگر بیماری های گوش داخلی لابيرنتيت یا عفونت سيستم تعادلي گوش است. این اختلال مي تواند هم عملكرد شنوايي و هم عملكرد تعادل را دچار مشكل كند. عفونت هاي حاصل معمولا ناشي از اوتيت حاد يا مزمن گوش مياني هستند. لابيرنتيت ممكن است عوارض ثانويه مننژيت يا آبسه تحت عنكبوتيه و يا تخريب خاره اي باشد. انتقال عفونت از گوش مياني به لابيرنت معمولا از طريق دريچه گرد يا دريچه بيضي است. انتقال عفونت از مسير دريچه گرد شايع تر است. لابيرنتيت ها را در دسته هاي متفاوت تقسيم بندي مي كنند. برای آشنایی با سمعک اینترتون به بخش مقالات مراجعه نمایید.
شكستگی استخوان گيجگاهی
حدودآ ۶۰ تا ۸۰ درصد از شكستگي های جمجمه را شكستگی های قاعده آن و به ويژه حفره گوش مياني تشكيل مي دهند. در حدود يك سوم شكستگي های قاعده جمجمه، استخوان تمپورال درگير بوده است. در ۲۵ درصد موارد نيز سيستم لابيرنت دچار مشكل می شود. در كل سه نوع شكستگی در استخوان تمپورال تشريح شده است:
شكستگی طولی Longitudinal Fracture
رايج ترين نوع شكستگی است. اگر پرده گوش در مسير شكستگی قرار گيرد، خونريزي در كانال گوش مشاهده خواهد شد. عضلات گوش به ويژه عضله كشنده تيمپان، دچار پارگي و اغلب استخوان سنداني نيز دچار دررفتگی مي شود. گوش داخلي دچار خونريزي مي شود. در موارد شديد، احتمال مرگ لحظه ای وجود دارد. حدود ۳۰ درصد از موارد مبتلا به شكستگی طولی، افت شنوايی انتقالی، به دنبال دارند. اين شكستگي ها معمولا با شيوه های طبيعی جوش خوردن استخوان ها، بهبود نمي يابند. از اين رو خطر بروز مننژيت را بالاتر مي برند.
شكستگی های افقی Transverse
صدمه به مجرای شنوايی داخلی مي تواند، منجر به آسيب اعصاب هفتم و هشتم مغزي شود. ميزان درگيري عصب صورتي در موارد شكستگي قاعده جمجمه حدود ۷ تا ۴۵ درصد برآورد شده است. اعصاب ششم، سوم و دوم مغزي نيز در اين شرايط شكستگي، ممكن است دچار آسيب شوند. خروج اجزاء مغزي به سمت مجراي شنيداري خارجي ناياب هستند. اما در صورت وجود، علامتي بر شكستگي درگير كننده استخوان گيجگاهي است. به دنبال صدمه ديدن عصب كورداتيمپانی، قوه چشايی دو سوم جلوي زبان، از دست مي رود. غشاء تيمپاتيك و محتويات گوش مياني معمولا در شكستگي ها درگير مي شوند. کم شنوایی از نوع حسي ـ عصبي است. اگر شکستگی فقط در گوش ميانی باشد در اين حالت كاهش شنوايي فقط انتقالي باشد. وزوز گوش معمولا گزارش مي شود.
در سایت تهران صفیر برای آشنایی بیشتر با انواع سمعک و برندهای گوناگون، مقالات جامعی نوشته شده است. به عنوان مثال می توانید مقاله سمعک ویدکس را مطالعه نمایید.
اتوایمیون از بیماری های گوش داخلی
کم شنوایی گوش داخلی که جزو بیماری های گوش داخلی می باشد، قابل مشاهده در موارد بروز بيماری اتوايمون است. به صورت دو طرفه، غير قرينه، پيشرونده و حسی ـ عصبی بروز می كند. همچنین برای آشنایی با سمعک اینترتون به بخش مقالات مراجعه نمایید.
کلام آخر:
بیماری های زیادی وجود دارد که سیستم شنوایی را درگیر می کنند. کاهش شنوایی از هر نوعی باعث ایجاد اختلالات زیادی در گفتار و زبان و نیز توانایی های شناختی می شود. توصیه می شود در صورتیکه مبتلا به کم شنوایی شدید به سرعت برای درمان آن اقدام نمایید. درمان دیر هنگام کم شنوایی باعث محرومیت حسی شنوایی می شود و استفاده از خدمات و تسهیلات شنوایی را با مشکل روبرو می سازد.
خوب بشنوید خوب زندگی کنید
سمعک تهران صفیر
دکتر ولدبیگی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.