کم شنوایی و انواع گوناگون آن را بهتر بشناسیم
امروز می خواهیم درباره کم شنوایی و انواع گوناگون آن صحبت کنیم. برای بدست آوردن ملاک های طبیعی حسهای مختلف انسان، بر روی افراد سالم و طبیعی، مقادیر هنجار بدست می آید. در زمینه شنوایی نیز به دنبال تعیین استاندارهای مشخص، محدوده طبیعی آستانه های شنوایی بدست می آید. این محدوده هنجار از افراد سالم جوان و کاملا طبیعی از نظر حس شنوایی بدست امده است.
به خاطر ماهیت طیفی بودن حس شنوایی، محدوده ای به عنوان سطح شنوایی طبیعی مشخص می شود. این محدوده برابر با ۱۵ دسی بل آستانه شنوایی می باشد. لذا اگر فردی آستانه شنوایی ۱۵ دسی بل یا کمتر داشته باشد دارای حساسیت شنوایی نرمال است. و هر میزان آستانه از این مقدار بیشتر شود فرد دارای مشکل کم شنوایی است.
نکته قابل ذکر این است که ممکن است فردی دارای آستانه شنوایی طبیعی باشد ولی اختلال شنوایی هم داشته باشد. در این موارد منشاء مشکل مربوط به ساختارهای مرکزی شنوایی است که برای ارزیابی آن باید آزمون های تخصصی شنوایی انجام داد.
برای آشنایی با انواع سمعک نامرئی هوشمند از جمله سمعک اینترتون و … می توانید مقالات سایت تهران صفیر را مطالعه کنید.
میزان کم شنوایی
به دنبال صدمه دیدن دستگاه شنوایی، دریافت و درک اصوات دچار نقصان می شود. به این معنی که برای شنیدن صداها باید سطح شدت صوتی به اندازه ای افزایش یابد تا برای فرد قابل شنیدن باشد لذا با توجه به وسیع بودن محدوده شنوایی، مقادیر افت حاصله می تواند سطوح شدتی گسترده ای را در برگیرد. استاندارهای موجود بر اساس سطح آستانه بدست آمده، طبقه بندی مشخصی را در نظر میگیرد که بر اساس آن می توان سطح شنوایی فرد را تعریف کرد.
لذا میزان کم شنوایی علی رغم علت آن به این صورت تقسیم بندی می شود:
- شنوایی طبیعی (Normal): آستانه شنواییدر محدوده ۱۵ دسی بل HL و پایین تر از
- افت شنوایی خفیف (Slight): آستانه شنوایی ۲۵-۱۶ دسی بل HL
- افت شنوایی ملایم (Mild): آستانه شنوایی ۴۰-۲۶ دسی بل HL
- افت شنوایی متوسط (Moderate): آستانه شنوایی ۵۵-۴۱ دسی بل HL
- افت شنوایی متوسط-شدید (Moderately_Severe): آستانه شنوایی ۷۰-۵۶ دسی بل HL
- افت شنوایی شدید (Severe) : آستانه شنوایی ۹۰-۷۱ دسی بل HL
- افت شنوایی عمیق (Profound): آستانه شنوایی بالاتر از ۹۰ دسی بل HL
شایان ذکر است که طبقه بندی های دیگری هم برای کم شنوایی در نظر می گیرند. مثلا تا میزان ۲۰ دسی بل برای بزرگسالان به عنوان شنوایی هنجار در نظر گرفته می شود.
انواع کم شنوایی
آسیب وارده بر دستگاه شنوایی بر حسب محل تاثیر خود، می تواند عوارض شنیداری متفاوتی ایجاد کند. این عوارض می تواند به صورت نشانه های قابل تفسیر بر روی نمودار ادیوگرام (نوار گوش) مشاهده کرد. برای توضیح انواع کم شنوایی لازم است ساختار گوش را به صورت کلی و مختصر بشناسیم: دستگاه شنوایی انسان شامل: ۱- گوش خارجی (لاله و کانال گوش) ۲- گوش میانی شامل پرده گوش (تمپان) و استخوانچه های گوش میانی (چکشی، سندانی، رکابی) و ۳- گوش داخلی شامل حلزون گوش و عصب شنوایی گوش است. علاوه بر قسمت های گفته شده به ساختارهای که در مسیرهای شنوایی از حلزون تا مغز وجود دارند و در شنیدن نقش دارند قسمت مرکزی شنوایی می گویند.
کم شنوایی انتقالی (Conductive hearing loss)
از آنجاییکه گوش خارجی و میانی نقش انتقال بهینه صدا به قسمت های داخلی تر را بر عهده دارند به این بخش ها سیستم انتقال می گویند. لذا چنانچه ضایعه ای در این قسمت ها قرار گیرد مانند ناهنجاری های لاله و مجرا، پارگی پرده گوش، عفونت گوش خارجی و غیره…افت شنوایی که ایجاد می شود افت شنوایی انتقالی در نظر می گیرند.
دانستنی های سمعک زیمنس
حسی– عصبی (Sensory-Neural hearing loss )
اختلالات مادرزادی، ژنتیکی و اکتسابی که باعث شود حلزون و یا عصب دچار اختلال عملکرد شوند افت شنوایی اتفاق می افتد لذا این افت شنوایی که معمولا برگشت پذیر هم نیست کم شنوایی حسی – عصبی گفته می شود. این کم شنوایی بیشترین شیوع را در بین سایر کم شنوایی ها دارد.
آمیخته (Mixed hearing loss)
علاوه بر افت انتقالی و حسی– عصبی نوع سومی از افت شنوایی وجود دارد که کم شنوایی آمیخته (Mixed) نامیده می شود که ناشی از درگیر شدن هر دو قسمت انتقال و حسی– عصبی دستگاه شنوایی است.
در سایت تهران صفیر با انواع سمعک از جمله سمعک نامرئی بیشتر آشنا خواهید شد که در بهبود روند کم شنوایی افراد کمک بسزایی می کند.
کلام پایانی: اگر کم شنوایی اتفاق بیفتد باید درمان شود وگرنه باعث بدتر شدن کم شنوایی یا عوارض شدید ناشی از عفونت می شود. اگر کم شنوایی حسی-عصبی باشد راه درمان کاشت حلزون و یا استفاده از سمعک است و اگر به علت درگیری سیستم انتقالی باشد باید از طریق دارو یا جراحی اقدام به درمان کرد.
خوب بشنوید خوب زندگی کنید
سمعک تهران صفیر
دکتر ولدبیگی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.