بزرگترین تغییر در تاریخچه سمعک کوچک شدن آنها است. تلاش برای ساخت سمعک های کوچک تر و کمتر در معرض دید یک روند ثابت در پس پیشرفت تکنولوژی سمعک است. امروزه با وجود اینکه سایز سمعک ها کوچکتر شده کارآیی آنها افزایش پیدا کرده است. سمعک های فعلی صحت بیشتر و قابلیت انعطاف بیشتر دارند.
تاریخچه سمعک
از آغاز و پیدایش آنچه که به عنوان دستگاه تقویت شنوایی برای افرادی که کم شنوایی داشتند تا به امروز وجود داشته است پنج مرحله اصلی را می توان ذکر کرد. در هر یک از دوره های تاریخی وسایلی وجود داشته است که به رفع کم شنوایی کمک کرده است. این مراحل در پیدایش سمعک به ادامه آورده شده است:
- سمعک دیجیتال
- سمعک آکوستیکی
- سمعک کربنی
- سمعک لامپ خلاء
- سمعک ترانزیستوری
آشنایی با انواع مختلف برندهای سمعک: سمعک زیمنس
تاریخچه سمعک دوره ی آکوستیک
دوره ی آکوستیکی اولین بار در تاریخچه سمعک زمانی شروع شد که یک نفر دستش را به حالت فنجانی پشت یک گوشش می گذاشت. این کار 5-10 dB تقویت در فرکانس های میانه و فرکانس های بالا را منجر می شود. با دست گذاشتن پشت گوش، این کار همچنین اثر پوششی بر صداهایی که از پشت می آیند ایجاد می کند. همچنین این عمل، به عنوان یک سیستم کاهنده ی نویز حداقل در مورد اصوات فرکانس میانه و بالا عمل می کند.
استفاده از ابزارهای اولیه
موثر ترین سمعک آکوستیکی با چیزهایی مثل شیپور، شاخ یا قیف ساخته شد. نمونه هایی از شیپور ها در 1673 و 1650 بدست آمده اند. مبنا این قضییه این است که یک انتهای باز برای جمع آوری اصوات تا حد ممکن بیشتر داشته باشد. این انرژی از طریق یک افزایش تدریجی شیب در امتداد طول شیپور یا قیف به گوش منتقل می شود. اگر شیب به تندی کاهش یابد بسیاری از صداها به جای اینکه به گوش منتقل شوند دوباره به بیرون برگشت می یابند. شیپورهایی که بلند باشند موثرترند. تلاش برای ساخت سمعک های کوچکتر در این دوران شروع شد. آرزوی مخفی کردن سمعک نیز سابقه ای طولانی دارد.
سمعک دوران کربنی
یک سمعک کربنی، در ساده ترین شکل، شامل یک میکروفون کربنی، یک باتری یک رسیور مغناطیسی است. میکروفون کربنی حاوی ذرات کربنی است. هنگام برخورد صدا با دیافراگم میکروفون، حرکت آن ذرات کربن را به سمت یکدیگر فشار داده یا از هم دور می کند. بدین ترتیب مقاومت الکتریکی میکروفون تغییر می کند. نوسان مقاومت سبب ایجاد جریان الکتریکی نوسانی می شود. هنگامی که جریان از یک کویل به داخل رسیور منتقل می شود، میدان مغناطیسی داخل رسیور ایجاد می کند. میدان مغناطیسی نوسانی در مقابل یک آهنربای دائم فشرده و کشیده می شود.
سمعک دوران لامپ خلاء
تقویت کننده الکتریکی لامپ خلاء در 1907 ساخته شد و در 1920 در سمعک ها بکار گرفته شد. لامپ خلاء اجازه می دهد ولتاژ کمی که از میکروفون می آید، نوسان را در یک جریان بزرگ کنترل کند. با ترکیب چندین لامپ خلاء متوالی، تقویت کنندگی خیلی قوی (70 dB بهره و 120 dB SPL خروجی) ممکن شد. با این ابداع، محدوده ی کم شنوایی هایی که سمعک می توانست در آن سودمند باشد، افزایش یافت. افزایش پیچیدگی الکترونیک نیز سبب بهبود کنترل منحنی پاسخ فرکانسی- بهره نسبت به سمعک های کربنی شد.
مشکلات لامپ های خلاء
بزرگترین مشکل با سمعک های لامپ خلاء سایز آنها بود. به خاطر نیازهایی که در اندازه گیری های نظامی بود به مرور زمان سایز لامپ های خلا کاهش پیدا کرد. دو باتری سمعک لازم بود تا آنها را به کار اندازد، ولتاژ کم باتری A برای گرم کردن فیلامان لامپ ها و ولتاژ بالای باتری B برای تامین انرژی مدارهای تقویت کننده، نیاز بود. سمعک های لامپ خلاء در طی سال های 1930 کاربردی شدند اما تا 1944 این باتری ها خیلی بزرگ بودند، که باید باتری ها به طور جدا از میکروفون و تقویت کننده گنجانده می شدند.
برای آشنایی با انواع سمعک نامرئی هوشمند از جمله سمعک ویدکس و سمعک اتیکن و … می توانید مقالات سایت تهران صفیر را مطالعه کنید.
دوران ترانزیستور و مدار مجتمع (IC)
ترانزیستور در 1952 به صورت تجاری قابل دسترس شد. چون کاهش قدرت باتری ها لازم بود، همه ی سمعک های از 1953 از ترانزیستورها بیشتر از لامپ ها استفاده می کردند. کاهش سایز باطری سمعک ها و سایز کوچک ترانزیستورها وابسته به لامپ ها بود.
گذاشتن سمعک روی سر
از 1954 قطعات سمعک به روی سر منتقل شدند. نصب سمعک گوش بر روی سر چندین مزیت داشت:
1. در اثر ساییده شدن میکروفون با لباس ها نویز ایجاد نمی شد.
2. عدم اختلال در تعادل صوتی ناشی از ورود صدای مختلف
3. برای استفاده از این سمعک ها دیگر کابل های بلند لازم نبود.
4. شنوایی دو گوشی واقعی به واسطه قرار گیری درون گوش میسر شد.
در تاریخچه سمعک از جمله ی اولین سمعک هایی که روی سر قرار گرفتند سمعک های barrette (سنجاقی) و سمعک های عینکی بودند. Barrette ها یک رسیور خارجی شبیه سمعک جیبی داشت که اشکال مختلفی داشت و رو یا زیر موی سر (یا روی بدن روی کراوات، برگردان یقه و یقه (گردنبند) قرار می گرفت. برخی از آنها شبیه جواهرات ساخته شده بودند.
تاریخچه سمعک عینکی
در تاریخچه سمعک عینکی تمام اجزای سمعک را در قطعات گیجگاهی (قوس) عینک داشت. با کاهش سریع و مداوم سایر اجزا بزودی این امکان فراهم شد که تمام اجزا را پشت گوش مخفی کنند. هر دو قوس عینک، شبیه یک جعبه منحنی شکل توخالی بودند که به یک قوس عینک استاندارد کم ارتفاع وصل شده بودند. سرانجام سمعک BTE به تنهایی قرار گرفت. در طی این 10 سال سمعک جیبی BTE، سمعک غالب بود و این موضوع تا اواسط 1980 در آمریکا و تا سال 1990 در اروپا ادامه داشت.
ابداع سمعک های داخل گوشی
در ابتدای 1980، سمعک های ITE، آنقدر کوچک شده بودند که بسیاری از قسمت ها درون بخش داخل کانال سمعک قرار گیرند، بنابراین سمعک ITC ساخته شد. با پیشرفت بیشتر در علم شیمی باتری، بازده تقویت کننده و اندازه ی ترانسفورماتور، در اوایل 1990 کل سمعک داخل کانال گوش قرار داده شد. CIC وارد شد و بالاخره سمعک مخفی شد! این نحوه ی جای گیری سمعک مزایای آکوستیکی هم داشت، مثل جمع آوری مفید صوت و به کارگیری ویژگی های استحفاظی لاله ی گوش هنگام استفاده از سمعک بود، همچنین نویز باد کاهش یافت.
دانستی های برند سمعک استارکی
سمعک در دوران دیجیتال
همانطور که قبلا گفته شد، تاریخچه سمعک و تجهیزات الکترونیکی دیجیتال اولین بار هنگامی در سمعک ها به کار گرفته شدند که مدارات دیجیتالی به عنوان کنترل هایی در سمعک ها استفاده می شدند. انقلاب واقعی هنگامی اتفاق افتاد که امواج صوتی به یک سری اعداد مبدل شدند و برای تنظیم سمعک از مدارهای دیجیتال استفاده شد. چون اولین سمعک های دیجیتال سمعک جیبی و اساساَ چیزی شبیه سمعک های آنالوگ ear-level بودند، موفقیت تجاری نداشتند و دسترس به آنها متوقف شد. بالاخره در 1996 سمعک های ITE, BTE و ITC کاملا دیجیتال به صورت تجاری کاملا در دسترس قرار گرفتند، اگرچه چندین سال پیش از آن سمعک آنالوگ با سیستم کاهش فیدبک دیجیتال در دسترس بود. برای کسب اطلاع از قیمت سمعک انواع برندها می توانید مقالات سایت تهران صفیر را مطالعه بفرمایید.
کلام پایانی
سمعک های که در حال حاضر وجود دارند بسیار متفاوت تر از سمعک های است که حتی 5 سال پیش ساخته اند. سمعک های جدید هم از نظر اندازه کوچکتر شده اند و هم از نظر کارایی و شنیدن بسیار بهتر. سمعک های در حال حاضر از کمپانی های بزرگ دنیا وجود دارد که به صورت 360 درجه می تواند اصوات را دریافت کنند مضاف بر اینکه با تشخیص صدای های گفتاری از اصوات محیطی با توجه به طول موج فرکانسی که دارند بهترین کیفیت صدا را ایجاد کنند. توصیه می شود که در صورتیکه درجه ای از کم شنوایی دارید از این سمعک ها استفاده کنید تا علاوه بر برطرف کردن مشکل کم شنوایی از، بیشتر شدن آن جلوگیری کنید.
خوب بشنوید، خوب زندگی کنید
سمعک تهران صفیر
دکتر ولدبیگی