اختلال شنوایی چیست؟ در اختلال پردازش شنوایی مرکزی، توانایی و قابلیت دستگاه اعصاب مرکزی برای استفاده از اطلاعات شنیداری را اختلال شنوایی می گویند که شما میتوانید در مراکز شنوایی سنجی به بررسی آن بپردازید.در طی این مکانیسم اطلاعات شنیداری در دستگاه اعصاب مرکزی پردازشی قابل درک می شوند. عامل این پردازش فعالیت های عصب زیست شناختی است؛ که باعث پیدایش پتانسیل های الکتروفیزیولوژیک می شود. موسسه گفتار، زبان و شنوایی آمریکا(ASHA) برای اولین بار در سال 1992 اختلال پردازش شنوایی مرکزی را بطور رسمی تعریف کرد. وجود مشکل در یادآوری، تبدیل، تجزیه و تحلیل، سازماند هی و ذخیره کردن اطلاعات حاصل از اصوات قابل شنیدن را درحالت کلی CAPD یا اختلال پردازش مرکزی تعریف می کنند.
برای آشنایی با سمعک یونیترون به بخش مقالات مراجعه نمایید.
در سال 1996 این موسسه (ASHA) تعریفی برای پردازش شنوایی مرکزی ارائه کرد. این تعریف اینگونه بیان می شود، پردازش شنوایی مرکزی شامل فرآیندهایی می شود که مسئول مهارت های رفتاری شنوایی زیر است:
- جهت یابی و مکان یابی صوت
- تمایز شنیداری
- درک جنبه های زمانی صوت که شامل تفکیک زمانی، پوشش زمانی، ترکیب زمانی و ترتیب زمانی است.
- توانایی پردازش و درک اصوات رقابتی
- توانایی پردازش و درک اصواتی با کیفیت پایین
حال اگر فردی در یک یا چند مورد از موارد بالا اختلال داشته باشد؛ دچار اختلال پردازش شنوایی مرکزی شده است. ASHA نیز اختلال پردازش شنوایی مرکزی را اختلال در یک یا چند مورد از رفتارهای فوق را تعریف کرد. اینطور به نظر می رسد که C)APD) گاهی اوقات به دلیل اختلال در سازوکارهایی که مختص شنیدن است، و گاهی نیز به دلیل اختلالات عمومی تری مثل نقص توجه یا نقص زمانبندی عصبی که بر عملکرد دیگر حس ها تاثیر دارد، به وجود می آید. البته این احتمال هم وجود دارد که C)APD) به دلیل اختلال در هر دو نوع به وجود آمده باشد.
اختلال پردازش شنوایی
به مجموعه ای از مشکلاتی که علی رغم دریافت صدای هنجار ایجاد می شود اختلال پردازش شنوایی گفته می شود. همان طور که می دانید چنانچه اگر کم شنوایی وجود داشته باشد طیفی از مشکلات شامل افت شنوایی، عدم درک صحیح گفتار، مشکلات ارتباطی، کامل نشدن زبان و گفتار و نیز مشکلات روانی برای افرادی که دچار کم شنوایی هستند ایجاد می گردد. این مشکلات کاملا قابل تصور و در دسترس می باشند. اما دسته از مشکلات هست که در آن، در ارزیابی های شنوایی به نظر می رسد در دریافت صدای خالص یا به اصطلاح pure tone audiometry مشکلی وجود ندارد اما به صورت واضح در درک وضعیت های مختلف شنوایی اختلال وجود دارد. این گروه مشکلات را اختلال پردازش شنوایی می نامند. از مهمترین این اختلالات درک نادرست کلمات به خصوص در محیط های است که نویز زمینه در آنها بالا است. خوشبختانه اخیرا آزمون های برای تمایز و تشخیص این اختلالات تدوین شده است که با انجام آن به راحتی می توان اختلال پردازش شنوایی را تشخیص داد و نیز برنامه ها مدونی را برای درمان این مشکلات به صورت کلاس های تربیت شنوایی در حیطه توانبخشی انجام داد.
اختلال شنوایی چیست و تغییر تعریف و نام CAPD به APD
تغییر نام CAPD به APD در سال 2000 توسط گروهی که از دانشمندان و پزشکان تشکیل شده بود، انجام شد. در آن سال علاوه بر تغییر نام به APD ،تعریف آن را اختلال در پردازش اطلاعات مخصوص گفتار و توهم شنیداری بیان کردند. به عبارتی دیگر APD وقتی روی می دهد که پردازش ورودی های حس شنوایی دچار اختلال بشود. این گروه معتقد بودند که در اختلال پردازش شنوایی مرکزی، مسیر پردازشی پایین به بالا (Bottom-up) دچار اختلال شده است.
اما متخصصان APD در آمریکا (ASHA) بر اختصاصی بودن حسی انتقاد داشتند. آنها معتقد بودند که اختصاصی بودن حسی به عنوان یک معیار تشخیصی برای C)APD)، با چگونگی پردازش واقعی در دستگاه عصبی مرکزی مطابقت ندارد. به طوری که نواحی مغزی که به تنهایی مسئول یک حس منفرد باشند، بسیار کم است.
دانستی های سمعک نامرئی
دومین گروه ASHA و اختلال پردازش شنوایی مرکزی
در سال 2005 دومین گروه تشکیل شده در ASHA با حفظ بسیاری از جوانب تعریفی که در سال 1995 ارائه شده بود، تلاش کردند که که به اهمیت پردازش و شناخت اشاره کنند و اختصاصی بودن حسی کامل را به عنوان یک معیار تشخیصی، از لحاظ زیست، عصب شناختی امکان ناپذیر اعلام کنند. این گروه اینطور بیان کردند که برای تشخیص APD، باید به این مسئله توجه کرد؛ که اختلال درکی پردازش حسی در پردازش اطلاعات اکوستیک، حداقل باید برای برخی از افراد مبتلا به C)APD) بارزتر باشد.
نقص پردازش عصبی محرکات شنیداری که ممکن است با اختلالات حس های دیگر نیز همراه باشد، اما ناشی از آنها نیست؛ این بهترین نگاهی که می توان به APD داشت. بنابراین C)APD) به عنوان یک ماهیت مجزا در پاسخ به سوال اختلال شنوایی چیست به حساب می آید.
در سال 2003 Bellis اینطور مطرح کرد که چون فرایند درک شنیداری را مهارت های سطح بالا مثل زبان، شناخت، توجه و مرکز اجرایی، و زبان آموزی کودکان تحت تاثیر قرار می دهند؛ و ازطرفی پاسخهای شنوایی نشات گرفته از بسیاری مناطق غیرشنوایی هستند؛ از نظر ساختار عصبی هر گونه تعریفی که در CAP یا CAPD بر ویژگی اختصاصی بودن حسی، تاکید کند، غیرقابل قبول می باشد.
در پاسخ به این سوال که علائم اختلال شنوایی چیست ؟ در سال 2010 ،Moore و همکارانش گفتند که علائم اختلال پردازش شنوایی به پردازشهای حسی شنوایی ارتباطی ندارد؛ و عمدتا نقص توجه باعث اختلال پردازش شنوایی شده است. که این عوامل باید برای تشخیص کودکان دچار اختلال پردازش شنوایی در نظر گرفته شود؛ و جنبه های شناختی مثل توجه و حافظه نسبت به ارزیابی آستانه های سایکواکوستیک پردازش شنوایی مثل تفکیک فرکانسی و تفکیک زمانی ارتباط بیشتری با مهارتهای شنیداری کودکان دارند.
در سایت تهران صفیر با انواع سمعک از جمله سمعک استارکی بیشتر آشنا شوید.
نویسنده: دکتر ایوب ولدبیگی
دارای مدرک دکترای تخصصی شنوایی شناسی Doctor of philosophy Degrees( Ph.D.) Audiology از دانشگاه علوم پزشکی ایران (IUMS)، مدرس و عضو کادر آموزش دانشگاه، حیطه فعالیت تجویز انواع سمعک های به روز دنیا، ارزیابی تخصصی شنوایی و درمان وزوز گوش.
خوب بشنوید خوب زندگی کنید
سمعک تهران صفیر
دکتر ولدبیگی