سکته گوش، اصطلاحی است که در ارتباط با افت شنوایی ناگهانی حسی عصبی در یک یا دو گوش، به کار برده می شود. این کاهش شنوایی می توان در طی چندین ساعت و یا چند روز اتفاق بیفتد و به صورت موقت ویا دائم باشد. علائم سکته ی گوش و درمان قطعی آن بحث بسیار گسترده ای است که قصد داریم در این مبحث اختصارا به آن بپردازیم. با اینکه هنوز دلیل قطعی برای رخداد افت ناگهانی شنوایی مشخص نشده است. مطالعات نشان داده اند که این عارضه، می تواند در اثر علائمی چون عفونت ها، ضربه به سر، بیماری منیر، بیماری های خود ایمنی و … رخ دهد.
در برخی از افراد این کاهش ناگهانی به همراه علائمی چون احساس پری در گوش، تینیتوس و سرگیجه است. درمان اصلی سکته ی گوش دارو های کوتیکواستروئیدی (بتامتازون، دگزامتازون، هیدروکورتیزون و …) می باشد که در ساعات اولیه ی پدیدار شدن این مشکل، به صورت تزریقی و یا قرصی تجویز می شوند. این دارو ها به علت این که خاصیت ضد التهابی دارند، به بازگشت شنوایی تا حدودی کمک می کنند. در صورت عدم بهبود شنوایی مرحله ی بعد برای افرادی که دچار افت ناگهانی می شوند، تهیه ی سمعک و تحقیق درباره ی قیمت سمعک و انواع آن می باشد.
کری ناگهانی یا سکته گوش چیست
کری ناگهانی در 90% کیس های بزرگسالان، مشکلی ایدیوپاتیک بوده است؛ ایدیوپاتیک یعنی بدون علت شناخته شده. برای تشخیص SSHL (کری ناگهانی یا سکته ی گوش(، معاینه ی کانال گوش و گوش میانی اولین قدمی است که دکتر معالج می بایستی بردارد. این معاینات برای رد احتمال وجود بیماری گوش میانی و انسداد کانال گوش در اثر وجود جرم و یا اجسام خارجی ضرورت دارد. در خیلی از مواقع، افراد وقتی از خواب بیدار می شوند، متوجه افت ناگهانی و سنگینی بیش از حد یک گوش به نسبت دیگری می شوند و از آن جا به دنبال علت اصلی سکته گوش چیست و بهترین دکتر برای درمان آن میگردند.
برای دریافت کورتیکواستروئید ها، یک بازه ی زمانی حیاتی وجود دارد و توصیه می شود که افراد به محض احساس این مشکل حداکثر تا 2 هفته به پزشک مراجعه کنند. تا تزریق دارو به گوش میانی آن ها صورت بگیرد. تزریق دارو به گوش میانی باعث می شود تا دارو سریعا به گوش داخلی برسد و مستقیما اثر کند. معمولا افرادی که سریعا اقدام به دریافت آمپول های دگزامتازون می کنند، بخش بیشتر از شنوایی از دست رفته ی خود را باز می یابند اما باید در نظر داشت که این اقدام، راه قطعی جبران تمامی بخش های افت شنوایی نمی باشد.
سکته ی گوش و علائم آن
سکته ی گوش طبق مطالعه ای در سال 2023، امکان دارد، پیش آگهی از سکته ی ایسکیمیک باشد؛ این نوع سکته در نتیجه ی انسداد عروق خونی رخ می دهد. بنابراین در صورت رخداد کری ناگهانی بایستی آن را جدی گرفت و پیگیری های لازم مربوط به آن را انجام داد. در پاسخ به سوال ” راه درمان کری ناگهانی گوش و علت ایجاد آن ” دقت به این مورد مهم است؛ تشخیص قطعی سکته ی گوش، توسط متخصص ENT و ادیولوژیست صورت می گیرد. برای اطمینان از نتیجه های بدست آمده، آزمایش خون، MRI و تست های تعادل نیز برای فرد نوشته می شوند.
هرچند دریافت دارو در اکثر موارد کمک شایانی به بازگشت مقدار از شنوایی می کند، اما بیشتر افراد با مشکلات کاهش شنوایی حسی عصبی روبرو می شوند. مشاوره برای دریافت و نحوه ی استفاده از سمعک برای این دسته از اشخاص که دچار کری ناگهانی می شوند ضرورت دارد؛ چرا که سمعک در توانبخشی عصب شنواییشان بسیار به آنها کمک می کند و از پیش روی افت شنوایی و اختلالات درک گفتار جلوگیری می کند. کلینیک ارزیابی شنوایی و تجویز سمعک تهران صفیر اینجاست تا یاری رسان تمامی افرادی باشد که با مشکلات شنوایی و درک گفتار دست و پنجه نرم می کنند و همه می توانند با تماس تلفنی از خدمات مشاوره ی رایگان این مرکز بهره مند شوند.
نویسنده: دکتر ایوب ولدبیگی
استادیار دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (SBMU)، مدرس و عضو کادر آموزش دانشگاه، حیطه فعالیت تجویز انواع سمعک های به روز دنیا، ارزیابی تخصصی شنوایی و درمان وزوز گوش.
خوب بشنوید بهتر زندگی کنید
سمعک تهران صفیر
دکتر ولدبیگی