تلفن: 22648270 آدرس: تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از خیابان یخچال، ساختمان سبز قلهک، پلاک ۱۴۹۵، طبقه ۲ واحد ۱۰

درمان کم شنوایی

درمان کم شنوایی شغلی و راهکارهای پیشگیری از آن

کم شنوایی و ناشنوایی به دلایل گوناگونی رخ می دهد. در این مقاله قصد داریم، به مشاغلی که کم شنوایی ایجاد می کنند، و نیز به درمان کم شنوایی شغلی...

فهرست مطالب

کم شنوایی و ناشنوایی به دلایل گوناگونی رخ می دهد. در این مقاله قصد داریم، به مشاغلی که کم شنوایی ایجاد می کنند، و نیز به درمان کم شنوایی شغلی و جواب به سوال کم شنوایی در استخدام و افت شنوایی شغلی قابل درمان است بپردازیم. کم شنوایی و ناشنوایی شغلی یا به دلیل صدمات فیزیکی و مکانیکی به وجود می آید؛ و یا به علت صداهای بسیار زیاد و بلند پدید می آید. در تمام مشاغل کم شنوایی صنعتی از بیماری‌های شغلی که تعداد زیادی از افراد را درگیر می‌کند، شناخته می‌شود. طبق آمارهای جهانی، 30 درصد از افرادی که در مشاغل صنعتی مشغولند، به درجاتی از کم شنوایی مبتلا هستند.

نمایندگی سمعک اوتیکون

کار کردن در محیط های پر سروصدا باعث کم شنوایی دائمی می شود. مراقب باشید

انواع افت شنوایی شغلی و درمان کم شنوایی

با توجه به ساختار و ساختمان گوش، ممکن است کم شنوایی با اختلال عملکرد در هر جایی از دستگاه شنوایی رخ دهد. برخی از کم شنوایی ها قابل درمان هستند و برخی نیز غیر قابل برگشت هستند. اهمیت غربالگری در شنوایی برای تشخیص نوع کم شنوایی در افرادی که در مشاغل پر سروصدا هستند دوچندان است. انواع افت شنوایی که برای شاغلین ایجاد می شود، در سه گروه زیر قرار می گیرد. در ادامه توضیح داده می شوند.

کم شنوایی حسی-عصبی

این نوع از کم شنوایی شایع ترین نوع آن می باشد. که در اثر ناهنجاری های گوش داخلی و یا آسیب به عصب دهلیزی گوش به وجود می آید. کم شنوایی ناشی از سر و صدا، مواد شیمیایی، پیرگوشی، ضربه به سر و … در این نوع قرار می گیرند. برای کم شنوایی حسی-عصبی درمان دارویی وجو ندارد، اما می توان با استفاده از سمعک ها میزان افت شنوایی را تا حد زیادی جبران کرد.

کم شنوایی هدایتی

در این نوع به پرده گوش و استخوانچه های گوش میانی آسییب وارد شد؛ و یا مشکلی در کانال گوش خارجی به وجود آمده است. در این نوع با استفاده درمان داروئی یا درمان جراحی درمان می شوند. همچنین برای کسب اطلاع از وزوزگوش و درمان وزوز به دیگر مقالات سایت رجوع نمایید. قابل ذکر است چنانچه همین نوع کم شنوایی درمان نشود ممکن است به کم شنوایی دائمی تبدیل گردد. اقدام درمانی و دارویی سریع برای این نوع کم شنوایی توصیه می شود.

کم شنوایی ترکیبی

در افت شنوایی ترکیبی به صورت همزمان کم شنوایی حسی-عصبی و کم شنوایی هدایتی مشاهده می شود. برای درمان می توان از سمعک گوش همراه با دارو درمانی استفاده شود. در این نوع باید از درمان ترکیبی استفاده از دارو و نیز تقویت کننده مانند سمعک باید استفاده گردد.

تجویز انواع سمعک

برای آگاهی از وضعیت شنوایی خود، حداقل سالی یک بار تست شنوایی انجام دهید.

برند های مختلف سمعک نامریی: سمعک یونیترون

عوامل موثر در ایجاد کم شنوایی

شنوایی و گوش با در معرض قرار گرفتن سروصدای بلند آسیب می بیند. دستگاه شنوایی به صورتی است که برای اینکه از آن مراقبت کرد باید در معرض فعالیت های ناهنجار از جمله سروصدای بلند، استفاده از داروهای سمی گوش و … قرار نگیرند. استراحت گوش این است که در محیط آرام قرار گیرد. با این وجود عواملی در کم شنوایی شغلی و افت شنوایی شغلی قابل درمان است یا خیر در ادامه به آن ها می پردازیم:

قرار گرفتن در معرض سر و صداهای بلند بیش از حد مجاز

استانداردهای بین‌المللی، حد مجاز صدا برای 8 ساعت کار مداوم روزانه بدون وسایل محافظت شنوایی را 85 دسی‌بل تعریف کرده‌است. یعنی اگر صدا تا 90 دسی بل برسد، ساعت کاری باید 4 ساعت تنظیم شود. بعبارتی به ازی هر 5 دسی بل افزایش صدا، ساعت کاری به نصف کاهش می یابد. اگر صدا به 100 دسی بل افزایش یابد، فرد تنها باید یک ساعت در روز کار کند. البته این استاندارد ها برای کار کردن بدون محافظ شنوایی است.

درمان کم شنوایی شغلی

دیگر عوامل موثر در کم شنوایی شغلی و درمان کم شنوایی

در هنگام بحث کم شنوایی شغلی نمی‌توان تنها به عوامل محیطی مثل شدت، فرکانس و دوام صدا و مواد اتوتوکسیک اکتفا کرد. بلکه برخی عوامل بیولوژیکی مثل سن، نژاد یا قومیت، ژنتیک و سلامت عمومی افراد نیز در افت شنوایی شغلی تاثیر گذار است. برای آشنایی بیشتر شما با عوامل منفی بیولوژیکی کم شنوایی شغلی مختصری در مورد هر کدام توضیح می دهیم.

• هرچقدر سن افراد بالاتر باشد، احتمال کم شنوایی بیشتر می شود.
• مردان در مقایسه با زنان بیشتر دچار افت شنوایی می شوند.
• کم شنوایی شغلی به دلیل سرو صدای زیاد و مدام به وجود می آید.
• عامل وراثت نیز تاثیر گذار است. این عامل در خانواده مشخص است.
• سفیدپوستان بیشتر به کم‌شنوایی شغلی مبتلا می شوند.
• داروهای اتوتوکسیک مستعد برای این مشکل محسوب می شوند.
• فشار خون بالا، چربی خون بالا، … مستعد برای کم شنوایی هستند.
• مصرف دخانیات احتمال به وجود آمدن کم شنوایی شغلی را تشدید می کند.

علائم کم شنوایی شغلی و درمان آن

شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که علت کم شنوایی چیست و افت شنوایی شغلی قابل درمان است و مهمترین مبحث در کم شنوایی شغلی از دست دادن تدریجی شنوایی است. به علت کم کم از دست رفتن شنوایی، فرد متوجه این موضوع نمی شود؛ لذا به پزشک یا ادیولوژیست مراجعه نمی کند. در ابتدا ممکن است، فرد هنگام تماشای تلویزیون، صدای آن را تا حد زیادی افزایش دهد. یا در محیط های شلوغ و مکان هایی که صدای پس زمینه وجود دارد، در شنیدن صداهای اصلی دچار مشکل شود. اما پس از مدتی قادر به درک یک گفتگو در یک محیط آرام هم نخواهد بود. اغلب افرادی که به کاهش شنوایی شغلی دچار می شوند، در مراحل اولیه نمی توانند، فرکانس های بالا را دریافت کنند، که اگر در این مرحله متوجه کاهش شنوایی خود بشوند؛ و به ادیولوژیست مراجعه کنند، مکان پیشگیری از کمتر شدن شنوایی وجود دارد.

در سایت تهران صفیر به معرفی برندهای گوناکون سمعک و مشخصات آن ها و همچنین قیمت سمعک های مختلف پرداخته ایم.

راه های پیشگیری از شنوایی کم

در زندگی روزمره راه های پیشگیری از کاهش شنوایی تا حدی ساده است، و به همین دلیل افراد زیاد به آن اهمیت نمی دهند، و آنها را نادیده می گیرند. در صنعت و افراد شاغل در کارخانجات و دیگر جاهایی که صدا در محدوده بالاتر از 80 دسی بل قرار دارد، باید تمهیدات دیگری اندیشید. استفاده از محافظ های گوش تا حدود 25 دسی بل از شدت صدا می کاهد، و کارکنانی که در معرض دریافت صدا با شدت زیاد هستند؛ حتما باید از محافظ گوش استفاده کنند. اما این محافظ ها نمی توانند از دریافت ارتعاشات توسط استخوان های بدن و انتقال به گوش جلوگیری کنند. بنابراین مسئولان کارخانجات و اماکن صنعتی پر سروصدا باید سعی کنند، تا جای ممکن از شدت سر و صدا بکاهند.

اقداماتی برای کاهش صدا و درمان کم شنوایی

  • در هنگام خرید دستگاه ها و قطعات به میزان تولید صدای آنها دقت شود، و دستگاه هایی که صدای کمتری تولید می کنند خریداری گردد.
  •  دستگاه های پر سروصدا در مکان هایی که کارکنان نیستند، قرار داده شوند.
  •  طراحی دستگاه ها و ابزارها طوری باشد که صدای کمتری تولید کند؛ مثلا برای اتصال قطعات از جوش دادن به جای پرچ کردن استفاده شود.
  •  در دستگاه ها از صدا خفه کن استفاده شود.
  •  در سطوح مرتعش، مواد میرا کننده بکار رود.
  •  دستگاه های پر سر و صدا محصور شوند.
  •  تجهیزات و دستگاه ها به طور مرتب تعمیر شوند؛ تا از صداهای ناشی از فرسودگی و خراجی جلوگیری شود.
  •  مدت زمان کاری کارکنان نیز باید در محیط پر سرو صدا کاهش یابد؛ یا از برنامه شیفتی برای کارکنان استفاده شود. که بصورت طولانی در معرض صدای بلند قرار نگیرند.
  •  پیشگیری و آثار سر و صدا نحوه استفاده از تجهیزات شنوایی بخوبی به کارکنان آموزش داده شود.
  •  افرادی که در محیط های پر سروصدا مشغول به کار هستند، به طور مرتب از لحاظ شنوایی معاینه شوند.

علائم کم شنوایی شغلی

آشنایی با انواع مختلف برندهای سمعک: سمعک فوناک

اثرات ناشی از کاهش شنوایی بر اثر سروصدا

کم شنوایی ناشی از سروصدا دائمی است. بنابراین فرد کم شنوا برای برقراری ارتباط با خانواده دچار مشکل می شود. فرد قار نیست صداهای هشدار را بشنود، و ممکن است، در خیابان و مکان های پرخطر امنیتش حفظ نشود. حتی بعد از کار و نبودن منبع صدای بلند، فرد صدای وزوز احساس می کند، که این وزوز می تواند استرس زا و آزار دهنده باشد. قرار گرفتن در محیط پر سروصدا اگر منجر به کم شنوایی نشود، ممکن است بیماری هایی مثل فشار خون و دیابت یا افزایش لیبوپروتئین خون ایجاد شود. در مقاله درمان قطعی وزوز گوش به طور مفصل در این زمینه و درمان کم شنوایی سخن گفته ایم.

سنجش و بررسی شنوایی کارکنان در محیط های صنعتی

در محیط های صنعتی و مکان هایی صدای دستگاه ها بیش از حد مجاز است، هنگام استخدام کارگران و کارکنان، تمام افراد باید از لحاظ شنوایی بررسی شوند. پس از اولین سنجش شنوایی، افراد باید هر 6 ماه یک بار نیز مورد بررسی و سنجش قرار بگیرند، تا در صورت هرگونه اختلالی در شنوایی بتوان آن را در مراحل اولیه تشخیص داد؛ و از پیشرفت بیماری جلوگیری و برای درمان کم شنوایی آن اقدام مناسب انجام داد. با انجام این کارهای پیشگیرانه، تاحدی می توان از مشکلاتی که برای فرد پیش می آید، جلوگیری کرد. کارکردن در برخی مشاغل شنوایی افراد را بیشتر در معرض خطر قرار می دهد، و باعث بروز کم شنوایی شغلی می شود. برخی از این شغل ها عبارتند از:

  • افسران پلیس
  • کارگران کارخانه
  • معدنچیان
  • کارگران صنایع سنگین
  • متخصصان صنعت سرگرمی
  • موسیقی دانان کلاسیک و راک
  • رانندگان فرمول یک
  • کارکنان کلاب ها
  • کارگران کشتیرانی
  • کارگران ساختمانی
  • کارگران نظامی
  • کشاورزان
  • کارگران دریایی
  • غواصان حرفه ای
  • آتش نشانان
  • کارگران هواپیمای غیرنظامی
  • کارگران راه آهن

محصول سمعک ویدکس

هر آنچه باید درباره سمعک ویدکس بدانید

کم شنوایی در استخدام

کم شنوایی در استخدام برای بررسی و ارزیابی های جسمانی در بدو استخدام در بسیاری از مشاغل الزامی است. کم شنوایی در استخدام برای برخی از فعالیت ها مهم تلقی شده و چنانچه فردی دارای کم شنوایی باشد و بخواهد این مشکل رفع شود باید حتما از سمعک استفاده کنند تا برای استخدام مشکلی نداشته باشند. از آنجاییکه اگر فردی دارای کم شنوایی یکطرفه باشد مشکلی در ارتباط و کارهای روزمره ندارد معمولا کم شنوایی یکطرفه مانع استخدام نمی شود. کم شنوایی های دوطرفه که بیش از حد متوسط باشند به سبب اینکه در مراودات روزمره دچار مشکل می شوند چنانچه بخواهند در آزمون های استخدامی شرکت کنند باید این مشکل آنها حل شود. شایان ذکر است هر سازمانی بر حسب نوع شغلی که لازم دارد معیار و میزان کم شنوایی ها هم ذکر می کنند. بر این اساس در هر استخدامی باید آیین نامه آن را مطالعه کرد و در صورت احراز شرایط استخدام در آن شرکت نمود.

خوب بشنوید خوب زندگی کنید
سمعک تهران صفیر
دکتر ولدبیگی

5/5 - (2 امتیاز)

2 پاسخ

    1. می بایستی نوار گوش تهیه بفرمایید و با توجه به نوع و میزان کم شنوایی مشاوره ی صحیح دربافت بفرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان
×
تماس تلفنی با مشاور تهران صفیر 09129214119 Whatsapp chat
ارسال پیام در واتساپ Whatsapp chat