گوش پاک کن و روش صحیح استفاده از آن
گوش انسان مانند بسیاری قسمت های دیگر بدن، می تواند بهداشت و حالت طبیعی خود را حفظ کند. و به طورطبیعی نیازی به تمیز کردن گوش توسط افراد وجود ندارد. اما متاسفانه استفاده از گوش پاک کن تاحدی رایج است. و در بسیاری اوقات پیش می آید، که افراد در هنگام تمیز کردن گوش خود با گوش پاک کن، به گوش خود آسیب می رسانند. در این مقاله سعی داریم، که در مورد مضرات پنبه در گوش و جرم گوش و اینکه چرا استفاده از گوش پاک کن ممنوع است، اطلاعاتی به شما بدهیم؛ و امیدواریم که این اطلاعات برای شما عزیزان مفید باشد.
.استفاده از گوش پاک کن به علت آسیب های احتمالی ناشی از آن، توصیه نمی شود
سرومن یا واکس گوش (جرم گوش)
سرومن یا واکس گوش و یا در اصطلاح عموم جرم گوش، نوعی چرک است، که نه تنها برای گوش ضرر ندارد. بلکه در مقادیر نرمال نشانه ای از سلامت گوش می باشد. سرومن یا واکس گوش یک عامل تمیزکننده، نرم کننده، محافظت کننده است؛ که خاصیت ضد میکروبی نیز دارد. نبودن واکس گوش باعث خشکی و خارش گوش می شود. سرومن یا واکس گوش به صورت خود بخود و با یک جریان آهسته تمییز می شود. این جریان از پرده صماخ تا مجرای گوش وجود دارد.
واکس های قدیمی گوش به وسیله حرکات فک و یا عمل جویدن از کانال گوش به طرف مجرای گوش حرکت می کنند؛ و بصورت یک تکه خشک از گوش خارج می شوند. واکس یا جرم گوش در قسمت های عمقی گوش و نزدیکی پرده گوش وجود ندارد. اما ممکن است، افراد به دلیل دستکاری گوش با گوش پاک کن ، سنجاق یا وسایل دیگر به انسداد گوش در نزدیکی پرده صماخ مبتلا شوند. استفاده از گوش پاککن و سنجاق و … برای تمیز کردن گوش واکس یا جرم گوش را به قسمت های عمیق گوش هدایت می کند؛ و همین دلیل می تواند انسداد گوش را پیش آورد.
روش صحیح استفاده از گوش پاک کن
گاهی با کلماتی مواجه می شویم، که موارد کاربردشان با نام آنها هیچ سنخیتی ندارد، چه بسا همین نام اشتباه خسارت های جبران ناپذیری به وجود می آورد. گوش پاک کن یکی از همین وسایل با نام اشتباه است. از این وسیله می توان برای تمیز کردن لاله گوش، بین انگشتان پا، تمیز کردن آرایش دورچشم و یا استعمال دارو ها در نقاط باز استفاده کرد. اما متاسفانه به دلیل عدم آگاهی از این وسیله برای پاک کردن قسمت داخلی گوش استفاده می شود. و مسئولان بهداشتی و یا کارکنان داروخانهها با وجود آگاهی در این زمینه، اطلاعاتی در اختیار مردم قرار نمی دهند در صورتی که باید در مورد مضرات پنبه در گوش گفته شود. روش صحیح استفاده از گوش پاک کن به این صورت است که تنها برای پاک کردن و برداشتن جرم گوش در قسمت جلوی گوش باید از آن استفاده کرد. شایان ذکر است که استفاده از این ابزار برای تمیز کردن هر قسمت از مجرای گوش توصیه نمی شود.
برند های مختلف سمعک نامریی: سمعک ویدکس
چه زمانی باید گوش خود را تمیز کنیم؟
در حالت عادی هیچ گاه نیازی به تمیز کردن گوش نیست. اما برای افراد مسن گاهی نیاز به تمیز کردن گوش احساس می شود. زمانی که تجمع جرم گوش زیاد می شود، و فرد نشانه هایی می بیند، باید به پزشک مراجعه کند. در این حالت پزشک می تواند جرم گوش را تمیز کند. به دلیل تجمع زیاد واکس یا جرم گوش ممکن است علائم زیر به وجود آید:
- درد گوش، احساس پری گوش یا گرفتگی گوش
- کاهش شنوایی، وزوز کردن گوش ،
- احساس صدا در گوش یا زنگ زدن
- خارش، بوی بد یا ترشح وسرفه
- روش تمیز کردن صحیح گوش
بعضی از افراد تمایل دارند، که بعد از استحمام یا استخر یا در مواقع دیگر گوش خود را تمیز کنند. بهترین راه برای تمیز کردن گوش استفاده از پارچه یا حوله تمیز بدون فشردن زیاد در داخل گوش می باشد. و یا می توان از سشوار برای خشک کردن گوش استفاده کرد. بدین صورت که بریای چند ثانیه سشوار را در فاصله ۲۰ تا ۳۰ سانتی از گوش خود بگیرید. پزشکان برای تمیز کردن گوش از شستشوی دستی استفاده می کنند. شستشوی دستی اغلب موثر واقع می باشد؛ اما این کار حتما باید توسط متخصص گوش و حلق و بینی با ساکشن و وسایل مخصوص و زیرمیکروسکوپ انجام شود.
وجود جرم گوش طبیعی است و برای گوش مفید است و نیازی به خارج کردن آن نیست.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سمعک و قیمت سمعک می توانید به مقالات سایت تهران صفیر رجوع کنید.
آیا پزشکان استفاده از گوش پاک کن را مجاز میدانند؟
خیر. استفاده از پاک کن برای تمیز کردن گوش مجاز نمی باشد. دلیل این کار هم این است که به علت داشتن شکل مارپیچ کانال گوش، با هر تبحری هم از این وسیله استفاده شود باعث می شود که جرم به قسمت های انتهایی و نزدیک پرده گوش انتقال یابد. نتیجه این کار در طولانی مدت باعث تجمع و سفت جرم در گوش و بسته شده کانال و در نهایت کم شنوایی می شود. استفاده از گوش پاک کن خصوصا برای کودکان و نوزادان توصیه می شود که استفاده نگردد چرا که در این سن چون توانایی ابراز مشکل به وجود آمده را ندارند بیشتر آسیب می بینند. از روش های توصیه شده بالا برای تمیز و خشک کردن گوش استفاده شود.
تنها زمانی نیاز به شستشو گوش می باشد که جرم گوش باعث مسدود شدن کامل کانال گوش شود.
آیا گوش پاک کن ضرر دارد
گوش پاک اگر به صورت صحیح استفاده نشود ضرر دارد. به تجربه ثابت شده است که گوش پاک کن نه تنها باعث پاک شدن گوش و تمیز کردن نشده است بلکه گاها به واسطه گیر افتادن پنبه در مجرای گوش یا هل دادن جرم به قسمت انتهای مجرای خارجی گوش باعث کیپ شدن گوش شده است. استفاده از گوش پاک کن صرفا برای برداشتن و تمیز کردن قسمت لاله گوش و قسمت بیرونی گوش بعد از مجرا به سمت خارج می توان استفاده کرد. در مجموع با توجه به مشکلاتی که این وسیله به وجود می آورد توصیه می شود از این وسیله برای تمیز کردن مجرای گوش استفاده نشود.
عوارض گوش پاک کن
استفاده از این وسیله کوچک به صورت کلی توصیه نمی شود. استفاده کردن از گوش پاک کن می تواند عوارض و آسیب های متعددی به بار آورد و مضرات پنبه در گوش زیاد است. یکی از عوارض استفاده از گوش پاک کن انتقال جرم داخل مجرای گوش در قسمت میانی به قسمت انتهایی و نزدیک پرده گوش است که برای برداشتن آن نیز نیاز به مراجعه به پزشک می باشد. از عوارض دیگر استفاده کردن ناصحیح از این ابزار، پارگی پرده گوش می باشد. پرده گوش در انتهای مجرای گوش قرار دارد و به راحتی با گوش پاک کن ممکن است آسیب ببیند و پاره شود. از دیگر عوارض این وسیله می توان به جا مانده سر گوش پاک کن در مجرا و گیر کردن آن اشاره کرد. به همین سبب در مجموع توصیه می شود از گوش پاک کن استفاده نشود.
حرف پایانی
مقدار، رنگ و حالت واکس یا جرم گوش در هر فردی متفاوت است. مهمترین نکته این است، از هر وسیله ای که باعث راندن جرم گوش به قسمت های عمیق گوش می شود، یا سطح خارجی گوش را می پوشاند، و مانع از بیرون آمدن جرم گوش می شود، استفاده نشود. علاوه بر گوش پاک کن که نباید از آن استفاده شود، باید میزان استفاده از هندزفری را نیز کاهش داد برای آگاهی از مضرات هدفون و هندزفری و ابتلا به کم شنوایی در مقالات سایت درباره آن مفصل بحث کرده ایم. موهای زیاد گوش، حفره باریک گوش، رشد غضروف های گوش و شنا کردن در آب ممکن است، مانع از خروج واکس گوش شود.
زمانی که از گوش پاک استفاده کردم گوشم ۴ هفته است صوت میزنه
سلام
به شماره واتساپ ۰۹۱۲۹۲۱۴۱۱۹ تست شنوایی یا نوار گوش تان را ارسال کنید. تا راهنمایی شوید.
سپاس
با سلام و احترام. میخواستم بدونم عفونت قارچی گوش درمان قطعی داره یا خیر و استفاده از گوش پاک کن تاثیر بدی روش داره؟